erfgoedobject

Gasthuishoeve

bouwkundig element
ID
13848
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13848

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gasthuishoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • omvat de aanduiding als beschermd monument Gasthuishoeve: hoevegebouw
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Bos van Ranst
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, woonhuis (nok loodrecht op de straat) uit de 17de of 18de en 19de eeuw, en rechthoekige langsschuur (nok parallel aan de straat) uit het eerste kwart van de 20ste eeuw aan noordzijde. Gelegen ten oosten van het zogenaamde "Drogenhof" op een omhaagd domein met moestuin aan noordzijde en vierkante waterput aan westzijde. Bij splitsing van de "Nieuwe hoeve" ontstond deze "Gasthuyshoef". Door erfenis van kannunik Ignatius Georgius van Gessel kwam in 1678 het Sint-Elisabethgasthuis van Antwerpen gedeeltelijk in het bezit van de hoeve. In 1682 bezat het Sint-Elisabethgasthuis de volledige hoeve.

Woonhuis met westelijke voorgevel van twee traveeën en één bouwlaag onder aan zuidgevel afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). Aan noordzijde rechthoekig aanbouwsel uit de 19de eeuw van één travee en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw met gekalkte west-, zuid- en oostgevels; gepikte plint. Houten stijlen en dwarsbalk in zuidgevel, alsook muurplaat bij oost- en westgevels verwijzend naar oorspronkelijke vakwerkbouw. Onderkelderde zuidwestzijde met getraliede keldervenstertjes bij zuid- en westgevels en rechthoekig getralied opkamervenster met beschilderde arduinen dorpels bij zuidgevel. Zuidgevel met centraal beluikt en getralied kruiskozijn van arduin en beluikt rechthoekig zolderluik. West- en oostgevels alsook aanbouwsel, met rechthoekige 19de-eeuwse muuropeningen met houten lateien.

Rechthoekige houten langsschuur met horizontale beplanking, op bakstenen stoel, onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (?).


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Bos van Ranst

 • Is deel van
  Schawijkstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gasthuishoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13848 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.