Gasthuishoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gasthuishoeve

• omvat de aanduiding als beschermd monument Gasthuishoeve: hoevegebouw

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Bos van Ranst

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, woonhuis (nok loodrecht op de straat) uit de 17de of 18de en 19de eeuw, en rechthoekige langsschuur (nok parallel aan de straat) uit het eerste kwart van de 20ste eeuw aan noordzijde. Gelegen ten oosten van het zogenaamde "Drogenhof" op een omhaagd domein met moestuin aan noordzijde en vierkante waterput aan westzijde. Bij splitsing van de "Nieuwe hoeve" ontstond deze "Gasthuyshoef". Door erfenis van kannunik Ignatius Georgius van Gessel kwam in 1678 het Sint-Elisabethgasthuis van Antwerpen gedeeltelijk in het bezit van de hoeve. In 1682 bezat het Sint-Elisabethgasthuis de volledige hoeve.

Woonhuis met westelijke voorgevel van twee traveeën en één bouwlaag onder aan zuidgevel afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). Aan noordzijde rechthoekig aanbouwsel uit de 19de eeuw van één travee en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw met gekalkte west-, zuid- en oostgevels; gepikte plint. Houten stijlen en dwarsbalk in zuidgevel, alsook muurplaat bij oost- en westgevels verwijzend naar oorspronkelijke vakwerkbouw. Onderkelderde zuidwestzijde met getraliede keldervenstertjes bij zuid- en westgevels en rechthoekig getralied opkamervenster met beschilderde arduinen dorpels bij zuidgevel. Zuidgevel met centraal beluikt en getralied kruiskozijn van arduin en beluikt rechthoekig zolderluik. West- en oostgevels alsook aanbouwsel, met rechthoekige 19de-eeuwse muuropeningen met houten lateien.

Rechthoekige houten langsschuur met horizontale beplanking, op bakstenen stoel, onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (?).

Auteurs: Wylleman, Linda