Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie

Beschrijving

Voormalige pastorie van 1858-1859, heden ingenomen door administratieve diensten van de gemeente. Alleenstaande woning met ommuurde voortuin.

Vermoedelijke was de eerste pastorie gelegen op het "Bergske" of "Bergse hoeven", waar tot circa 1280 het klooster "Ter Eeuwen" was gevestigd. Gedurende de Godsdienstoorlogen nam de pastoor in 1584 zijn intrek in het huis zogenaamd "De Spijker" gelegen bij de kerk. Onder pastoor Ghrinsven werd circa 1630 ten noorden van het huis zogenaamd "De Spijker" een nieuwe pastorie gebouwd, die als zwart goed op 3 januari 1799 verkocht werd. Op 24 juli 1809 teruggegeven aan de gemeente. Daar de herstellingskosten te hoog zouden oplopen werd het huidige gebouw, op ongeveer dezelfde plaats, opgetrokken in 1858-1859 naar ontwerp van Eugeen Gife. Openbare aanbesteding op 26 februari 1858 en ruwbouw voltooid in januari 1859; voorlopige aanvaarding van de werken op 11 oktober 1859. Afsluitingsmuur en hek geplaatst in 1860. Washuis en kolenhok naar ontwerp van Louis Gife aan noordelijke zijgevel, uitgevoerd in 1911 - begin 1912. Naar ontwerp van K.C. De Dijn werden in 1954 volgende werken uitgevoerd: vergroting van de bergplaats, aanpassingswerken aan het washuis en het plaatsen van een nieuwe afsluitingsmuur. In 1977 in gebruik genomen door gemeentelijke diensten en interieur licht aangepast.

Westelijke voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien). Baksteenbouw, kordonlijst van arduin en brede overhoekse muizetandfries van gesinterde baksteen. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken, lekdrempels, sluitsteen en hoekblokken van arduin, omlijsting van gesinterde baksteen. Deuren bij zijgevels.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Broechem, O.-L.-Vrouw, dossiers 2, 3, 4, 5, 6.
  • DE BELSER A., De pastorij van Broechem, in Bijdragen tot de geschiedenis, 3de reeks, jaargang III, nummer 2, Antwerpen-Gent, 1951, 89-92.
  • DE BELSER A., Bijdragen tot de geschiedenis van Broechem IV. Historische gebouwen, Heemkundige kring Broechem, 1954, 44-46.
  • DE BELSER A., Bijdrage tot de geschiedenis van Broechem, Broechem, 1963, 292-303.

Auteurs: Wylleman, Linda