Hinnepikhoeve

Beschrijving

Voormalig molenhuis. Langgestrekte hoeve (nok parallel aan de straat) van circa 1857 met oudere kern, met afzonderlijk gebouw (nok parallel aan de straat) aan noordzijde waarin stalling en wagenhuis. Inplanting binnen omheind en omhaagd domein met kleine voortuin, boomgaard aan noord- en noordoostzijden. Gekasseid erf te bereiken via gietijzeren poorten aan oost- en westzijde.

Molenhuis bij de houten standaardmolen van de abdij van Tongerlo. Molen voor het eerst vermeld bij een herstelling in 1520. Brandde af in 1584 en werd herbouwd in 1599; vernield in 1914. Een nieuw molenhuis werd opgebouwd in 1670-71, belangrijke herstellingen in 1717. Pachter Viktor Dom bouwde het huidige gebouw, mogelijk met hergebruikt materiaal of op oudere funderingen.

Zuidelijke voorgevel met woonhuisgedeelte van vijf traveeën en één bouwlaag onder aan oostzijde afgewolfd zadeldak (mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint, gekalkte noordgevel. Hoekstenen van zandsteen, geprofileerde en bepleisterde fries onder zuidelijke daklijst. Beluikte rechthoekige vensters met arduinen dorpels, bewaard houtwerk. Rechthoekige deur met arduinen latei. Stalling- en schuurgedeelte met grotendeels vernieuwde rechthoekige muuropeningen.

Rechthoekige bakstenen gebouw waarin stalling en wagenhuis, van zes traveeën en één bouwlaag onder afgewolfd dak (mechanische pannen), van circa 1857 (?). Vernieuwde rechthoekige poorten en deuren met houten lateien.

• DE BELSER A., Bijdrage tot de geschiedenis van Broechem, Broechem, 1963, 304-320.

Auteurs: Wylleman, Linda