Meubelfabriek Usine à Vapeur

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Borchtstraat
Locatie Borchtstraat 28-34, Mechelen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Mechelen extra muros (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Mechelen extra muros (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Meubelfabriek Usine à Vapeur

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Meubelfabriek Usine à Vapeur

Deze bescherming is geldig sinds 10-07-1997.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige meubelfabriek "Usine à Vapeur". Het huidige, nog bestaande complex, dateert van 1901 en werd opgericht door Jos. Mariën, Mechels industrieel; de naam A. Wolff (zie inscriptie voorgevel) verwijst wellicht naar een latere eigenaar.

Eerste Mechelse meubelfabriek met fabricage aan de lopende band; de machines, opgesteld om de 4 meter en gekoppeld aan een drijfas, werden aangedreven door stoom. Na sluiting werd de fabriek onder meer in gebruik genomen door toneelgroep "Theater Theater". Heden wordt ze gerenoveerd en ingericht met burelen en woon-"lofts" door W. Melaerts in samenwerking met architect M. Coppens.

Fabriekscomplex dat de volledige ruimte tussen Borchtstraat en 't Leitje inneemt, bestaande uit een voorgebouw aan de Borchtstraat van drie traveeën en vier en een halve bouwlaag (nok parallel aan de straat), oorspronkelijk geflankeerd door kantoren en een magazijn; aansluitende, langgestrekte achterbouw met geknikte gevellijn van drieëntwintig traveeën (110 meter) en drie bouwlagen onder recent vernieuwd zadeldak (nok loodrecht op de straat). Bakstenen lijstgevels geritmeerd door lisenen en sierankers, aan de straatzijde iets rijker uitgewerkt met centraal poortrisaliet, enkele zandsteen-accenten, arduinen dorpels, sierstukken en panelen met inscripties, onder meer Meubles Modernes; de huidige gevelbeëindiging verschilt van de bouwtekening, die geen mezzanino en een puntig afgewerkt middenrisaliet voorzag. Overwegend getoogde muuropeningen met nieuwe ramen.

Interieur: gietijzeren zuilen, I-balken en houten vloeren, die in het vernieuwde gebouw gedeeltelijk zullen worden geïntegreerd; volledig nieuwe dakverdieping met duplexappartementen. Nieuwe aanbouw links.

  • STADSARCHIEF MECHELEN, Modern Archief 4447, 1901, nr. 165.

  • Gegevens W. Melaerts.
  • Mechelen: "Usine à Vapeur" wordt gerenoveerd, in Industrieel erfgoed in Vlaanderen, 30 september 1992, nummer 28, p. 8.

Bron: Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Plomteux, Greet

Datum tekst: 1995

Relaties

maakt deel uit van Borchtstraat

Borchtstraat (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.