erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen van 1784

bouwkundig element
ID: 13885   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13885

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen van 1784, vierde kwart van de 19de eeuw en 20ste eeuw. L-vormig woonstalhuis (nok loodrecht op de straat), van 1784 en 20ste eeuw; rechthoekige langsschuur (nok loodrecht op de straat), uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw aan oostzijde; rechthoekig wagenhuis (nok loodrecht op de straat), uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?) aan noordwestzijde en ten slotte fraai bakhuis (nok loodrecht op de straat), uit het vierde kwart van de 18de eeuw aan zuidoostzijde. Afgepaald en met gras begroeid domein.

Woonhuis van vijf traveeën en én bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen, oorspronkelijk afgewolfd zie bouwnaad zuidgevel); jaartal 1784 (zandstenen gevelsteen bij zuidgevel). Verankerde baksteenbouw, onderkelderde zuidwestelijke en zuidoostelijke zijden met getraliede keldermonden in zuid- en oostgevels. Opkamervensters in zuid- en oostgevels en wateraflopen bij zuid- en westgevels. Beluikte en getraliede rechthoekige vensters met arduinen dorpels en heden rechthoekige deuren (oorspronkelijk rondboogdeuren) met houten lateien. Muuropeningen bevinden zich in het noordelijk gedeelte van het woonhuis. Symmetrisch opgebouwde zuidelijke puntgevel met muurvlechtingen, keldermonden en opkamers in hoektravee, en centraal heden twee vensters (oorspronkelijk een venster zie ontlastingsboog). In top twee luiken met arduinen dorpels en ontlastingsboog, en centraal ovaal venstertje waarop jaarsteen. Aan noordzijde, L-vormige stalling onder zadeldak (kunstleien), vermoedelijk met kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw, sterk verbouwd in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Aan westgevel rechthoekig aanbouwseltje onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 20ste eeuw.

Langsschuur van zes traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw. Verankerde baksteenbouw; steekboogvenstertjes en deuren, rechthoekige poorten met ijzeren lateien. Rechthoekig wagenhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?) met rechthoekige poorten. Tweeledig bakstenen bakhuisje onder zadeldaken (Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Rechthoekig venstertje en rondboogdeur. Aandak met muurvlechtingen en hoge schouw. Aangebouwde oven met aan noordzijde steekboogvormige stookplaats.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs :  Wylleman, Linda
Datum  : 1985


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve met losse bestanddelen van 1784 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13885 (Geraadpleegd op 27-05-2020)