erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
13891
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13891

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

L-vormige hoeve (nok parallel aan de straat) gelegen op hoek met Broechemhof in omgeving van kasteel "Broechemhof". Met gras begroeid domein afgezet met een jonge beukenhaag. Zuidelijke voorgevel van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (cementpannen), stal- en schuurgedeelte van vier traveeën onder haaks zadeldak (mechanische pannen), uit het vierde kwart van de 18de eeuw (?).

Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint; hoekstenen van arduin en zandsteen op zuidoostelijke hoek. Onderkelderde noordzijde van het woonhuis met opkamervensters aan de noordgevel. Deels beluikte steekboogvensters met tussen- en onderdorpels van arduin, luikduimen gehecht in blokken van zandsteen. Rechthoekige deur met steekboogvormig bovenlicht. Voorts kleine rechthoekige vensters onder meer voor de noordelijke opkamer. Oostgevel met steekboogluik en uilengat. Stal en schuurgedeelte met rechthoekige venstertjes, deuren en poorten, arduinen en houten lateien; noordelijke puntgevel met muurvlechtingen en onder meer steekboogluik.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs :  Wylleman, Linda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13891 (Geraadpleegd op )