erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
13893
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13893

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve gelegen op afgepaald domein. Woonstalhuis (nok loodrecht op de straat) uit de 18de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw aan noordzijde van het domein, dwarsschuur (nok loodrecht op de straat) uit de tweede helft van de 19de eeuw (?) aan zuidzijde en recente stalling (nok parallel aan de straat) aan westzijde.

Boerenhuis met zuidgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met aanbouwsel van één bouwlaag onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen) aan westzijde. Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint. Grotendeels beluikte rechthoekige vensters met arduinen dorpels, enkele met ontlastingsbogen, een venster op tweede bouwlaag in vlakke omlijsting van arduin met bewaarde duimen. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting van arduin met steenmerken MDP en MD, ontlastingsboog. Opkamer aan noordzijde.

In het verlengde, lagere stalling van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen) met twee steekboogluiken onder zadeldak; jaartal 1907 (muurankers van de oostgevel). Baksteenbouw op gecementeerde plint, travee-indeling door middel van lisenen met sierankers. Steekboogvormige muuropeningen.

Rechthoekige bakstenen dwarsschuur (verbouwd tot stalling) en open wagenhuis onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen). Rechthoekige deuren en poorten. Recente aanbouwsels onder lessenaarsdak tegen noord- en oostgevel.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs :  Wylleman, Linda
Datum  : 1985


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13893 (Geraadpleegd op 15-05-2021)