Koffiehuis Rotterdam

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Ridder Dessainlaan
Locatie Ridder Dessainlaan 2, Mechelen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Mechelen extra muros (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Mechelen extra muros (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Koffiehuis Rotterdam

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Eertijds drie woonhuizen gelegen op de hoek Ridder Dessainlaan/Stuivenbergvaart, in 1930 verbouwd tot "modern koffiehuis" zogenaamd "Rotterdam"; pendant van hoekcafé "Plaisance". Beide cafés bevinden zich aan weerszijden van de Leuvensevaart nabij de zogenaamde "Plaisancebrug". De oude, manueel bediende draaibrug werd in 1928 vervangen door een elektrisch aangedreven draaibrug; de huidige wipbruggen dateren van 1981.

Symmetrisch opgevat hoekcomplex met achteruitwijkende middenpartij van drie traveeën geflankeerd door schuin aansluitende zijvleugels van één rechte travee, een afgeschuinde hoek en twee of drie zijtraveeën, alles drie bouwlagen hoog onder afgewolfde zadeldaken (Vlaamse pannen). Vermoedelijke bouwperiode: eerste helft van de 19de eeuw, zie verkleinende ordonnantie, middenpartij met rondboogvensters, oculi en driehoekig fronton, alsook de voormalige dakkapellen, kroonlijsten en vensteromlijstingen; voor de inrichting als koffiehuis werd de begane grond grondig aangepast in 1930; de toen eveneens voorziene wijziging van de bovenbouw werd niet uitgevoerd. Einde jaren 1980 werd het pand (her)bepleisterd, het schrijnwerk en de kroonlijsten werden vernieuwd, de dakkapellen gesloopt en de veranda vervangen.

  • STADSARCHIEF MECHELEN, Modern Archief, 1930, nummer 39.
  • S.N., Gazet van Mechelen, 30 september 1981, 19.

Bron: Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Plomteux, Greet

Datum tekst: 1995

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Ridder Dessainlaan

Ridder Dessainlaan (Mechelen)

is gerelateerd aan Afspanning La Ville de Mons

Brusselsesteenweg 4, Mechelen (Antwerpen)

is gerelateerd aan Hoekgebouw

Brusselsepoortstraat 28-32, Mechelen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.