Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis, voortuin afgezet met fraai gietijzeren hek. Lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgeknot schilddak (leien) met vorstkam en rechthoekig dakvenster in houten omlijsting, volgens bewoners van circa 1890 naar ontwerp van Careels.

Baksteenbouw op arduinen sokkel; hoeken en deurtravee geaccentueerd door pilasters met banden van natuursteen, onder bepleisterd hoofdgestel met kroonlijst op klossen. Steekboogvensters met aanzet en sluitstenen van natuursteen, op kordonvormende onderdorpels. Rondboogvormige vleugeldeur in geblokte omlijsting van natuursteen, bewaard houtwerk, steektrap. Aansluitend rechthoekig balkon, met sierlijke gietijzeren leuning op gekrulde consoles.

Auteurs: Wylleman, Linda