Gemeentehuis van Emblem

Beschrijving

L-vormig gebouw van 1896-1902 naar ontwerp van Jaak Winders in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Gelegen op hoek met Kesselsesteenweg. Rechthoekige vleugel (nok parallel aan de straat) met vierkante toren, geflankeerd door rechthoekige vleugel (nok parallel aan de Kesselsesteenweg). Noord- en westgevels van drie traveeën en één bouwlaag op souterrain, zadeldaken (leien); aandaken uitgewerkt als schoudergevels bekroond met aedicula; dakkapellen onder afgewolfde daken. Oorlogsschade hersteld in 1923 naar ontwerp van Jan Sel. Verbouwing interieur in 1973-1974 naar ontwerp van K.C. De Dijn.

Bakstenen gebouw op arduinen sokkel en onderbouw van breuksteen, hoeken met diamantkopvormige hoekblokken, geprofileerde puilijst. Vlakke banden van natuursteen, kordonlijsten en friezen, arduinen paneel in noordelijke schoudergevel met opschrift: "Eerst raad dan daad". Centraal ingebouwde vierkante toren van zes bouwlagen onder schilddak met fraaie dakruiter onder uivormige bedaking met ijzeren windvaan; dakkapellen. Zesde bouwlaag in overstek op lange lisenen met boogfries; pseudo-vakwerk.

In souterrain rondboogvormige opening met waterlijst en sluitsteen. Portiek met geprofileerde rondboog op gebulkte zeilen rustend op balustrade; bordestrap met ijzeren leuning naar rechthoekige doorgang. Rechthoekige muuropeningen. Vleugels met klooster- en kruiskozijnen, negblokken en korfboogvormige ontlastingsboog met sluitsteen, boogveld met baksteenmozaïek. In hoek Dorpstraat-Kesselsesteenweg uitgespaarde nis met arduinen Sint-Gummarusbeeld op sokkel.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Emblem, dossiers 1, 2, 5.

Auteurs: Wylleman, Linda