Gemeentehuis van Emblem

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Ranst
Deelgemeente Emblem
Straat Dorpstraat
Locatie Dorpstraat 43, Ranst (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ranst (actualisaties: 22-08-2007 - 27-08-2007).
  • Adrescontrole Ranst (adrescontroles: 11-10-2007 - 11-10-2007).
  • Inventarisatie Ranst (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Gemeentehuis Emblem

Deze bescherming is geldig sinds 18-11-1991.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Emblem

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beschrijving

L-vormig gebouw van 1896-1902 naar ontwerp van Jaak Winders in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Gelegen op hoek met Kesselsesteenweg. Rechthoekige vleugel (nok parallel aan de straat) met vierkante toren, geflankeerd door rechthoekige vleugel (nok parallel aan de Kesselsesteenweg). Noord- en westgevels van drie traveeën en één bouwlaag op souterrain, zadeldaken (leien); aandaken uitgewerkt als schoudergevels bekroond met aedicula; dakkapellen onder afgewolfde daken. Oorlogsschade hersteld in 1923 naar ontwerp van Jan Sel. Verbouwing interieur in 1973-1974 naar ontwerp van K.C. De Dijn.

Bakstenen gebouw op arduinen sokkel en onderbouw van breuksteen, hoeken met diamantkopvormige hoekblokken, geprofileerde puilijst. Vlakke banden van natuursteen, kordonlijsten en friezen, arduinen paneel in noordelijke schoudergevel met opschrift: "Eerst raad dan daad". Centraal ingebouwde vierkante toren van zes bouwlagen onder schilddak met fraaie dakruiter onder uivormige bedaking met ijzeren windvaan; dakkapellen. Zesde bouwlaag in overstek op lange lisenen met boogfries; pseudo-vakwerk.

In souterrain rondboogvormige opening met waterlijst en sluitsteen. Portiek met geprofileerde rondboog op gebulkte zeilen rustend op balustrade; bordestrap met ijzeren leuning naar rechthoekige doorgang. Rechthoekige muuropeningen. Vleugels met klooster- en kruiskozijnen, negblokken en korfboogvormige ontlastingsboog met sluitsteen, boogveld met baksteenmozaïek. In hoek Dorpstraat-Kesselsesteenweg uitgespaarde nis met arduinen Sint-Gummarusbeeld op sokkel.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Emblem, dossiers 1, 2, 5.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.

Auteurs: Wylleman, Linda

Datum tekst: 1985

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Dorpstraat

Dorpstraat (Ranst)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.