Hoeve Het Witte Ven

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Het Witte Ven

Beschrijving

Grote hoeve (nok loodrecht op de straat), uit het tweede kwart van de 19de eeuw (mogelijk 1846, volgens de Lattin) met losstaande bestanddelen. Grotendeels gebetonneerd erf, moestuin aan zuidzijde.

Nagenoeg rechthoekig woonstalhuis (nok loodrecht op de straat), rechthoekige langsschuur met aangebouwd rechthoekig wagenhuis (nok parallel aan de straat) aan westzijde, rechthoekige kleine stalling (nok parallel aan de straat) aan noordzijde.

Verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Woonstalhuis van tien traveeën; woonhuisgedeelte van het dubbelhuistype van vijf traveeën. Gedichte steigergaten. Onderkelderde noordoostzijde met getraliede keldervenstertjes en opkamervensters in noord- en oostgevels. Rechthoekige beluikte vensters met arduinen dorpels, rondboogluik in oostelijke zijpuntgevel. Zuidelijke deur in vlakke omlijsting van arduin. In het verlengde, stalling met vernieuwde rechthoekige vensters, zolderluiken en deels gedichte korfboogpoorten met stenen neuten en imposten.

Auteurs: Wylleman, Linda