erfgoedobject

Hof van Grimmegem of Cinnegem

bouwkundig element
ID: 13949   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13949

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen uit de 19de eeuw (?), verbouwd in de 20ste eeuw, ingeplant binnen omhaagd domein. Bestaande uit woonstalhuis (nok loodrecht op de straat) en U-vormig complex waarin wagenhuis en voormalige langsschuur (stallingen) aan oostzijde.

Ginnegem was in de 13de eeuw in bezit van de abdij van Tongerlo. Tot 1636 in bezit van de Sint-Bernardsabdij van Hemiksem en in 1636 overgedragen aan het bisdom Antwerpen. Verkocht als zwart goed tijdens de Franse Revolutie.

Woonhuis aan zuidzijde met één kamer vergroot in 1866; gedeeltelijke verbouwing in 1881. Bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). U-vormig complex met overkragende daken en windborden; veelvuldig gebruik van gesinterde baksteen voor poortomlijstingen. Rechthoekige muuropeningen, wagenhuis met rondboogpoorten.

  • VAN DER AVERT W., Onuitgegeven nota's.

Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs :  Wylleman, Linda
Datum  : 1985


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hof van Grimmegem of Cinnegem [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13949 (Geraadpleegd op 07-06-2020)