Voormalige boswachterswoning van het kasteeldomein “Bleyckhof”, volgens kadastrale gegevens opgericht door de toenmalige eigenaar van het “Bleyckhof” Carolus Josephus Gilbert en als nieuwbouw geregistreerd in 1877. Door de wijziging en betonnering van het tracé van de Schildesteenweg in 1959, werd de inmiddels afzonderlijk verkochte boswachterswoning ook fysiek afgesneden van het domein “Bleyckhof”. Ten oosten van het huis is nog een vandaag gesupprimeerd relict van de 19de-eeuwse steenweg bewaard. Van 1915 tot 1926 ingericht als café genaamd "In den Wijngaard", heden woning. De vroegere aanname dat het gebouw als bareelwachterhuisje was opgetrokken in functie van de inmiddels verdwenen goederenspoorweg, lopend over de Bredabaan en de Goorstraat naar het fort van Oelegem, blijkt op basis van de kadastrale gegevens foutief.
Alleenstaande woning ingeplant op een driehoekig omhaagd terrein op hoek met Schildesteenweg. T-vormige woning bestaande uit drie vleugels van één travee en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), aan oost- en westgevels geflankeerd door aanbouwsels van één travee en één bouwlaag onder zadeldak (nokrichting parallel met de straat, Vlaamse pannen).
Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint; hoeklisenen en getande baksteenfriezen. Oorspronkelijk steekboogvormige muuropeningen in bakstenen omlijsting met sluitsteen. Enkele nieuwe rechthoekige vensters.
VAN DER AVERT W. 1996: De Brakken 15.1, 5.
PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent, 804.
Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent. Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Wylleman, Linda; Braeken, Jo Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)