Beltmolen

Gemeente Ranst

• Adrescontrole Ranst (adrescontroles: 11-10-2007 - 11-10-2007).
  • Inventarisatie Ranst (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Beltmolen

is beschermd als monument Stenen windmolen

Beschrijving

Stenen beltmolen van het bovenkruiertype, gedateerd 1845 door middel van voegwerk aan oostzijde; opgericht in 1845 door Martinus De Winter-De Backer. In 1852 voorzien van een nieuw gebouwtje met rosmolen; vanaf 1860 reeds gebruikt als magazijn. Raakte buiten gebruik na Eerste Wereldoorlog. Werd in 1929 stalling voor bus vandaar de poortopening in de teelt. Gehavend in 1944 en hersteld in 1962 door molenbouwer Caers.

Inmiddels verdween het maalsysteem en bleef enkel het kruiwerk bewaard. Binnen beboomd en omhaagd domein gelegen. Bakstenen kegelvormig gebouw, op een met gras begroeide heuvel waarin steekboogvormige garagepoort; van drie bouwlagen onder houten kap (leien) met bewaarde wieken en kruiwerk. Rondboogvormige muuropeningen.

• HOLEMANS H. & LEMMENS P.J., Molens van de voorkempen en van Groot-Antwerpen, Nieuwkerken-St.-Niklaas, 1982, 77.
  • VAN DER AVERT W., Oelegemse molen dringend aan restauratie toe, in Jaarboek 1981, Heemkundige kring "De Brakken" Oelegem, v.z.w., 41-44.

Auteurs: Wylleman, Linda