Geboortehuis van Jozef Simons

Beschrijving

Zogenaamd "Geboortehuis van Jozef Simons". Rijhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) met recente rechthoekige dakvensters, in 1870 herbouwd in opdracht van Adrianus Heylen. Deels vernieuwd in 1910. Bepleisterde baksteenbouw met schijnvoegen, op arduinen plint. Rechthoekige gedenksteen met vermelding: "In dit huis zag Jozef Simons de verteller over ons vroomen vrolijk Kempenland het levenslicht Oelegem 1888 - Turnhout 1948". Hoofdgestel met geprofileerde lijst en houten kroonlijst met tandlijst en klossen. Rechthoekige vensters met arduinen dorpels en geblokte bepleisterde omlijsting. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting van arduin met kroonlijst.

• VAN DER AVERT W., Onuitgegeven nota's (1984).

Auteurs: Wylleman, Linda

Aanvullende informatie

Borstbeeld van Jozef Simons (1888-1948) op het binnenplein van het perceel waar eertijds zijn geboortehuis gelegen was, thans gesloopt en waarvan enkel nog de links van het borstbeeld geplaatste oorspronkelijke gevelsteen bewaard is. Zijn roman 'Eer Vlaanderen vergaat' uit 1927, deels gebaseerd op eigen ervaringen aan het front, speelde een belangrijke rol in de Vlaamse bewustwording tijdens het interbellum.