erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
13962
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13962
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve (nok loodrecht op de straat) met kern uit eind 17de eeuw tot 18de eeuw, heden uitgebreid met drietal stallen en bergplaats uit de 20ste eeuw aan zuidzijde (nok parallel aan de straat) en oostzijde (nok loodrecht op de straat), bakhuis van 1882 (nok parallel aan de straat) aan zuidzijde. Deels gekasseid erf, moestuin aan westzijde en boomgaard aan oostzijde. Verder omringd door afgepaalde weiden.

Deze dubbele hoeve, toebehorend aan twee eigenaars bestond zeker in 1696. Thomas de Fraula kocht in 1780 de volledige hoeve doch de hoeve bleef onderverdeeld in twee woningen. Eigenaar Emile Moretus de Bouchout liet de hoeve in 1882 vergroten en het verbouwen tot één woning.

Sterk verbouwde hoeve, van west naar oost bestaande uit vroegere potstal uit de 19de en de 20ste eeuw met kern uit het vierde kwart van de 17de eeuw tot de 18de eeuw, zie westgevel, woonhuis uit de eerste helft van de 20ste eeuw en langsschuur uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). Woonhuis met getoogde muuropeningen, overige muuropeningen rechthoekig met houten of arduinen lateien. Westgevel stalling met sporen uit het vierde kwart van de 17de eeuw of 18de-eeuwse kern namelijk oorspronkelijk afgewolfd dak, muurvlechtingen, hoekblokken van zandsteen en merkwaardig Ionisch kapiteeltje op de noordwestelijke hoek.

Tweedelig bakstenen bakhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen), van 1882. Hoekstenen van zandsteen. Beluikte rechthoekige venstertjes met kwartrond geprofileerde dorpels. Korfboogdeurtje.

  • VAN DER AVERT W., Onuitgegeven nota's (1984).

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13962 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.