Herberg In de Kroon

Beschrijving

Zogenaamd "In de Kroon Herberg" (zie opschrift). Dorpswoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), uit de 19de eeuw, verbouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Na 1715 werd hier door A. Bogaerts een woning opgericht die vanaf 1772 tot 1845 bewoond werd door smeden. In 1833 aangeduid als huis met smidse en schuur. Tussen 1845 en 1850 ingericht als herberg zogenaamd "Den Abeel". Verbouwd na 1850 en bij verkoop in 1868 aangeduid als herberg "De Kroon". In 1873 vergroot en verdeeld in twee woningen. Een magazijn werd toegevoegd in 1886. Gecementeerde baksteenbouw; steekboogvormige muuropeningen in gecementeerde omlijsting met oren. Gesloopt in 1979 en vervangen door woning met handelsruimte, en gelijkaardig volume.

• VAN DER AVERT W., Onuitgegeven nota's (1984).

Auteurs: Wylleman, Linda