Dorpswoning met winkel

Beschrijving

Dorpswoning, waarin winkeltje en woonhuis, van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), met kern uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Dak verhoogd en voorgevel vernieuwd in het vierde kwart van de 19de eeuw (?). Vermoedelijk oorspronkelijk hoeve opgetrokken tussen 1809 en 1833. Reeds in 1845 vergroot en in 1854 voorzien van een schuur. In 1873 werd het gebouw nogmaals met een schuur vergroot. Een deel van het gebouw werd in 1878 verkocht aan winkelier Schepers - Van de Velde die zijn gedeelte van het gebouw liet vergroten en vermoedelijk liet inrichten tot winkel. Verbouwingen in 1884 en 1916.

Bepleisterd en beschilderd bakstenen gebouw met verdiepte rechthoekige panelen onder kroonlijst. Beluikte rechthoekige vensters met houten lateien; bewaard houtwerk, middenkalf met tandlijst. Winkelramen met rolluikkasten; houten lateien. Rechthoekige deuren met houten latei; huisdeur met fraaie ijzeren roedeverdeling in bovenlicht. Rechthoekige poort uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met ijzeren I-balken voor tussen- en bovendorpel. Zijgevel met sporen van verbouwingen: bouwnaad verwijzend naar verhoging dak en wijziging voorgevel; gedicht rechthoekige venster en oculus.

• VAN DER AVERT W., Onuitgegeven nota's (1984).

Auteurs: Wylleman, Linda