Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Beschrijving

U-vormig gebouw uit het vierde kwart van de 18de eeuw, gelegen in een met gras begroeide en beboomde tuin. Gekasseid pad naar voordeur met, door middel van wittere kasseien, gevormde naam Heremans A. Gebouwd door de 44ste abt van de abdij van Tongerlo, Godfried Hermans, die in 1780 abt werd en de pastorie liet oprichten in 1781 (zie gevelsteen boven ingangsdeur). In 1799 verkocht als zwart goed, doch reeds voor 1809 in handen van de gemeente. Meermaals hersteld in de loop van de 19de eeuw onder meer in 1832, 1852, 1867 en 1877. Beschadigd in 1944 en slechts in 1951 hersteld naar ontwerp van Jan Sel. Verbouwing tot gemeentehuis en herstelling in 1972 naar ontwerp van R. Van Havre (zie gedenksteen in interieur). Sedert 1977 verloor het zijn functie als gemeentehuis. Heden nog ingenomen door gemeentelijke diensten en IGEAN.

Axiaal geplaatst overblijfsel poort namelijk geblokte pijlers van arduin met dekplaat en vaasvormige bekroning.

U-vormig gebouw van zeven traveeën (oost- en westgevels) en vijf traveeën (zuid- en noordgevels) en een à twee bouwlagen onder schilddak (leien) met dakruiter en licht driepasboogvormige dakvensters in houten omlijsting met waterlijst en sluitsteen.

Bakstenen gebouw met verhoogde begane grond bij drie middentraveeën oostgevel en vijf traveeën westgevel, waarin meestal getraliede steekboogvensters in vlakke omlijsting van hardsteen. Steekboogvensters in geriemde omlijsting van beschilderde hardsteen met neuten en oren. Schouderboogvormige middendeur oostgevel, met steenmerk uit de 20ste eeuw, in geriemde omlijsting van beschilderde hardsteen voorzien van geprofileerde neuten en sluitsteen, accoladevormige tussendorpel onder bovenlicht met fraaie smeedijzeren waaier; gevelsteen met chronogram: CUra et aUspICIIs goDefrIDI abbatIs De tongerLoo eXtrUor, en wapenschild van Godfried Hermans. Steektrap met geprofileerde wel. Overige deuren rechthoekig met steekboogvormig getralied bovenlicht, vlakke omlijsting van arduin met steenmerk XX.

Interieur: centrale bepleisterde en witgeschilderde zaal. Bepleisterd plafond met moerbalken op gegroefde klossen, geprofileerd lijstwerk met bloemmotief in de hoeken. Twee schouwen in Lodewijk XVI-stijl: één met cartouche met bas-reliëf voorstellende de zomer door middel van vier putti. Andere schouw met wapenschild van abt Hermans.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, O.-L.-Vrouw, Oelegem, dossiers 1, 2, 3, 4, 6, 7.
  • VAN DER AVERT W., 200 jaar pastorie van Oelegem 1781-1981, Heemkundige kring "De Brakken" Oelegem, 1981.

Auteurs: Wylleman, Linda