Onderwijzerswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Ranst
Deelgemeente Oelegem
Straat Vlotstraat
Locatie Vlotstraat 12, Ranst (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ranst (actualisaties: 22-08-2007 - 27-08-2007).
  • Adrescontrole Ranst (adrescontroles: 11-10-2007 - 11-10-2007).
  • Inventarisatie Ranst (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Onderwijzerswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Alleenstaande woning, voormalige onderwijzerswoning; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), en flankerende zijgebouwtjes, waarvan één verbouwd tot garage, van een travee en één bouwlaag onder zadeldak; van 1882 naar ontwerp van Eugeen en Louis Gife. Het ontwerp werd opgemaakt door Eugeen Gife en in 1881 overgenomen door Louis Gife. Openbare aanbesteding op 22 december 1881. De werken startten in maart 1882 en werden voltooid in december van hetzelfde jaar. Deed een tijdlang, en dit tot 1970, dienst als postkantoor.

Met sierankers verankerde baksteenbouw op arduinen plint. Geblokte hoekpilasters en deurtravee geflankeerd door lisenen. Door voegwerk ontstane banden; borstwering met tegelpanelen. Rechthoekige benedenvensters met lekdrempels op bakstenen klossen en kwartrond geprofileerde latei en strek; centrale deur met zelfde latei; steekboogvensters in omlijsting van baksteen met oren en siersluitsteen, lekdrempels op bakstenen klossen op de bovenverdieping.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, Oelegem - centrum, dossier 7.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.

Auteurs: Wylleman, Linda

Datum tekst: 1985

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Vlotstraat

Vlotstraat (Ranst)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.