erfgoedobject

Hoeve Van Rooy

bouwkundig element
ID
13989
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13989
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Zogenaamd "Hoeve Van Rooy". Hoeve met losstaande bestanddelen, uit het vierde kwart van de 18de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw en 1977. Ingeplant binnen beboomd domein met met gras begroeid erf en boomgaard aan zuidzijde, afgesloten met rode beukenhaag. Rechthoekig woonstalhuis uit de 19de eeuw, herbouwd en ingericht als woning in 1977 (nok loodrecht op de straat), aan zuidzijde stalling (nok loodrecht op de straat) en langsschuur (nok loodrecht op de straat) uit het vierde kwart van de 18de eeuw of eerste kwart van de 19de eeuw, aan westzijde bakhuis (nok parallel aan de straat) uit het vierde kwart van de 18de eeuw of eerste kwart van de 19de eeuw.

Rechthoekig woonstalhuis (toestand vóór 1977) met woonhuisgedeelte van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint. Getraliede en beluikte rechthoekige vensters en rechthoekige deur met arduinen dorpels. Stallinggedeelte van vier brede travee met rechthoekige venstertjes, deur en poorten met houten of arduinen latei. Oostelijke zijgevel met sporen van verhoging.

Rechthoekige langsschuur onder schilddak (cementpannen), in versteende vakwerkbouw met bewaarde houten stijlen. Oostgevel met cementliggers tussen stijlen, aanleunende bakstenen bergplaats onder lessenaarsdak (cementpannen) tegen noordgevel. Rechthoekige poorten. Bakstenen rechthoekige stalling en bakhuisje onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs :  Wylleman, Linda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Van Rooy [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13989 (Geraadpleegd op )