Huis Dirk Martens

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Lokaal Volksverheffing (begin 20ste eeuw)
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Aalst
Deelgemeente Aalst
Straat Lange Zoutstraat
Locatie Lange Zoutstraat 36, Aalst (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Aalst (actualisaties: 01-05-2005 - 31-05-2005).
  • Adrescontrole Aalst (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Aalst (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Huis Dirk Martens

Deze bescherming is geldig sinds 23-10-1997.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis Dirk Martens

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Volgens de overlevering, zogenaamd huis "Dirk Martens"; lokaal "Volksverheffing" begin 20ste eeuw. Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien). Verhoogde halsgevel met vermenging van classicistische en laatbarokke elementen, vermoedelijk te situeren eind 17de eeuw of begin 18de eeuw. Bepleisterde bak- en natuursteen. Gevelordonnantie bewaard van tweede bouwlaag af. Ritmerende Ionische pilasters onder een gekorniste kroonlijst met tandmotief. Aangepaste rechthoekige vensters onder gekornist lijstje in verlengde van de astragalen. Geveltop belijnd door brede pilasters en sierlijke klauwstukken onder het driehoekig fronton met siervaas. Twee centrale, rondboogvormige zolderluiken in natuurstenen omlijsting met imposten en sluitsteen onder een scherp geprofileerde en doorgetrokken lijst die geleding van de top markeert. Centrale oculus met sluitsteen en waterlijst middenin de hals. Vernieuwing vermeld in 1911; heden volledig verbouwde begane grond een winkelpui vormend met het belendend pand nummer 34, waardoor vroegere travee-indeling door middel van geblokte pilasters weggewerkt werd (zie tekening uit het begin van de 20ste eeuw).

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

maakt deel uit van Lange Zoutstraat

Lange Zoutstraat (Aalst)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.