Boerenhuis

Beschrijving

Voormalig "molenhuis". Boerenhuis met centraal gewitkalkt woonhuisgedeelte van vijf traveeën met aangebouwde bakstenen schuren ten oosten en ten westen; één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat) waarin een dakvenster.

Woonhuis met ten westen schuur vermoedelijk opklimmend tot circa 1800, de oostelijke schuur toegevoegd circa 1845. Rechthoekige beluikte vensters met houten latei en lekdrempel van arduin. Rechthoekige deur met dito latei en steektrap waarvan de onderste trede gevormd wordt door een halve molensteen.

De vroegere molen, gebouwd voor 1844 (begon dat jaar te malen volgens bewoner van het molenhuis) stond op het erf achter het molenhuis (zie ook kaart van Vander Maelen van 1854). In 1924 werd hij gesloopt.

Auteurs: Plomteux, Greet