Kapel
Gebouwd circa 1460 en vrijwel volledig heropgebouwd circa 1590 na de verwoestingen door de Staatse troepen die van 1579 tot 1588 te Rumst verbleven; in 1626 wordt de kapel in een vierschaarsrol als erg vervallen beschreven, de cementering dateert van de jaren circa 1930.
Eenbeukige gotische kapel (circa 1590) met driezijdige koorsluiting (circa 1460); zadeldak (kunstleien) met vernieuwd klokkentorentje. Gecementeerde en beschilderde bakstenen lijstgevels op hoge, eveneens gecementeerde en gepikte sokkel met geprofileerde zandstenen afzaat; zandstenen hoekblokken zichtbaar ten gevolge van proefkappingen met oog op restauratie. Korfboogvormige toegang in kwarthol geprofileerde omlijsting met smalle waterlijst; houten deur met uitgewerkt ijzerbeslag. Hierboven, overblijfsel van een beeldnis, grotendeels beschadigd door de plaatsing van een rechthoekig raam. Koor met gedrukte spitsboogramen.
Bepleisterd en beschilderd interieur; bepleisterde houten zoldering met zichtbare moerbalken.
Mobilair. Schilderij van een kloosterzuster toegeschreven aan Gaspard De Craeyer (1584-1669); gepolychromeerde houten beelden uit de 16de en de 17de eeuw in gesculpteerde 17de-eeuwse relikwiekasten van witgeschilderd hout; klein leprozenbeeldje (1925, kopie van ouder beeldje) met relikwie.
Lazaretten
Tegenover kapel en hoeve de voormalige lazaretten nummers 2 tot 8; de nummers 6-8 heden ingericht als galerij van de Rumstse kunstenaarskring; eenvoudige boerenwoningen van één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (pannen); uitzicht uit het vierde kwart van de 19de eeuw doch wellicht met oudere kern.
Bakstenen, deels bepleisterde gevels met rechthoekige deuren en beluikte, licht getoogde vensters; nummer 8 met opkamer, heden toegankelijk via nummer 6. De nummers 2 en 4 volledig verbouwd. Vermoedelijk werd de huizenrij als een geheel gebouwd.
- Provinciaal Archief Antwerpen, Kapellen, Rumst, Sint-Lazaruskapel, dossiers 1 en 2.
- S.N., Vlaamse geneeskundige dagen 1956. Het melaatsendorp en de Lazernijkapel te Rumst.