erfgoedobject

Kapel van de Heilige Lazarus en lazaretten

bouwkundig element
ID
14001
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14001

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel

Gebouwd circa 1460 en vrijwel volledig heropgebouwd circa 1590 na de verwoestingen door de Staatse troepen die van 1579 tot 1588 te Rumst verbleven; in 1626 wordt de kapel in een vierschaarsrol als erg vervallen beschreven, de cementering dateert van de jaren circa 1930.

Eenbeukige gotische kapel (circa 1590) met driezijdige koorsluiting (circa 1460); zadeldak (kunstleien) met vernieuwd klokkentorentje. Gecementeerde en beschilderde bakstenen lijstgevels op hoge, eveneens gecementeerde en gepikte sokkel met geprofileerde zandstenen afzaat; zandstenen hoekblokken zichtbaar ten gevolge van proefkappingen met oog op restauratie. Korfboogvormige toegang in kwarthol geprofileerde omlijsting met smalle waterlijst; houten deur met uitgewerkt ijzerbeslag. Hierboven, overblijfsel van een beeldnis, grotendeels beschadigd door de plaatsing van een rechthoekig raam. Koor met gedrukte spitsboogramen.

Bepleisterd en beschilderd interieur; bepleisterde houten zoldering met zichtbare moerbalken.

Mobilair. Schilderij van een kloosterzuster toegeschreven aan Gaspard De Craeyer (1584-1669); gepolychromeerde houten beelden uit de 16de en de 17de eeuw in gesculpteerde 17de-eeuwse relikwiekasten van witgeschilderd hout; klein leprozenbeeldje (1925, kopie van ouder beeldje) met relikwie.

Lazaretten

Tegenover kapel en hoeve de voormalige lazaretten nummers 2 tot 8; de nummers 6-8 heden ingericht als galerij van de Rumstse kunstenaarskring; eenvoudige boerenwoningen van één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (pannen); uitzicht uit het vierde kwart van de 19de eeuw doch wellicht met oudere kern.

Bakstenen, deels bepleisterde gevels met rechthoekige deuren en beluikte, licht getoogde vensters; nummer 8 met opkamer, heden toegankelijk via nummer 6. De nummers 2 en 4 volledig verbouwd. Vermoedelijk werd de huizenrij als een geheel gebouwd.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Kapellen, Rumst, Sint-Lazaruskapel, dossiers 1 en 2.
  • S.N., Vlaamse geneeskundige dagen 1956. Het melaatsendorp en de Lazernijkapel te Rumst.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De opkamer van het lazaret met huisnummer 8 is inmiddels uitsluitend toegankelijk via huisnummer 8. De naam van de vereniging die het als galerij en atelier gebruikt, is ondertussen gewijzigd in "Kunstkring Lazernij vzw".

  • Informatie meegedeeld door Eduard Gabriels (14 april 2023). 
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Kapel Heilige Lazarus en aanpalende woning met omgeving

  • Is deel van
    Lazarusstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel van de Heilige Lazarus en lazaretten [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14001 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.