Drossaardhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Rumst
Deelgemeente Rumst
Straat Markt
Locatie Markt 12, Rumst (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Rumst (actualisaties: 04-07-2007 - 05-07-2007).
  • Adrescontrole Rumst (adrescontroles: 18-09-2007 - 18-09-2007).
  • Inventarisatie Rumst (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Drossaardhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Drossaardhuis

Deze bescherming is geldig sinds 16-07-1987.

Beknopte karakterisering

Typologiebaljuwhuizen
Datering19de eeuw, 20ste eeuw

Beschrijving

Woning met verspringende gevellijn ten opzichte van de bebouwing ten zuiden. Opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw, zie bijvoorbeeld dakhelling, dakkapellen, zijtrapgevels, poortomlijsting, gewelfde kelder en dakgebint, doch aangepast in de loop van de 19de- en de 20ste eeuw.

Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok evenwijdig aan de straat) waarin twee kleine en een grote dakkapel, laatstgenoemde getrapt en voorzien van rondboogvenster met diamantkopsleutel, dito imposten, waterlijst en blinde oculus. Rood beschilderde verankerde bakstenen lijstgevel op hoge sokkel van arduin. Aangepaste rechthoekige vensters met lateien en lekdrempels van arduin en luiken op de begane grond.

Rechthoekige neoclassicistische 19de-eeuwse deur in hardstenen omlijsting onder dito geprofileerde waterlijst op consoles; houtwerk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Ter hoogte van eerste en tweede travee gedrukte spitsboogpoort in kwarthol geprofileerde zandstenen omlijsting met druiplijst; 17de-eeuwse doorgang naar binnenplaats.

Gecementeerde, getrapte zijpuntgevels, aan zuidzijde met rondboogvenster in geprofileerde omlijsting, aan noordzijde met gedichte kloosterkozijnen. Gecementeerde achtergevel met bewaarde vierkante traptoren, kruiskozijnen en recente driezijdige uitbouw.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Plomteux, Greet

Datum tekst: 1985

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Markt

Markt (Rumst)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.