Steenbakkerij De Beukelaer

Beschrijving

Steenbakkerij met twee mechanische droogovens parallel aan de Rupel met haaks hierop een voorbereidingskamer waaruit alle machines verdwenen zijn; hierbij aansluitend een ingebouwde ringoven (nok loodrecht op de Rupel). Voorbij braakgrond westwaarts, nog een ringoven en een serie klampovens, laatstgenoemde te dateren circa 1880; vroeger stonden hier drie ringovens en twee batterijen klampovens; de ringovens dateren alle van circa 1925. Alle schouwen zijn gesloopt, evenals alle droogloodsen. Bedrijf gesloten in 1978. Toestand augustus 1983: sterk vervallen.

De voormalige meesterwoning uit de 19de eeuw, gelegen in de Veerstraat werd gesloopt; de omringende arbeiderswoningen vernieuwd.

• Provinciaal Archief Antwerpen, VI, Terhagen, 1877 en volgende, dossier 30.

Auteurs: Plomteux, Greet