Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Halfvrijstaand herenhuis met park afgesloten met ijzeren hekken aan straatzijde. Ongelijk aantal traveeën en twee bouwlagen onder afgeknot schilddak (leien) met dakkapellen en vorstkam; aanbouwsel aan de oostzijde. Eclectische stijl; opgetrokken in 1902, zie gevelsteen.

Gecementeerde lijstgevel op sokkel van arduin (keldermonden) verlevendigd met dito speklagen. Middenrisaliet gemarkeerd door centrale rondboogdeur tussen twee smalle getraliede venstertjes, houten erker, puntgevel met zijtopstukken en spits torentje met windvaantje.

Verschillende licht getoogde vensters (enkelvoudig, gekoppeld, met tussendorpel) met zeer mooie sgraffitopanelen op de bel-etage-borstweringen onder andere met voorstelling van telefoon en afschermende waterlijstjes. Gevelbeëindiging met bogenfries, gekeperde band met bolornament en houten kroonlijst op opengewerkte consoles alternerend met sgraffitopanelen.

Auteurs: Plomteux, Greet