Gemeentehuis van Terhagen

Beschrijving

Halfvrijstaand gebouw, vier en vier traveeën; twee bouwlagen en schilddak (leien) geopend met dakkapellen (ten oosten); neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect L. Janssens (zie gedenkplaat inkomhal); jaartal 1910 in gevelsteen topstuk.

Bakstenen lijstgevels op arduinen plint, horizontaal gemarkeerd door puilijst, kordons, speklagen van natuursteen en houten kroonlijst op modillons. Voor en zijgevels met tuitvormig verhoogde risalieten afgewerkt met hogers en topstuk.

Gevelstenen met allerlei moraliserende opschriften onder meer "Eerst Raad dan Daad, Arbeid adelt, Rust roest", cartouche met wapenschild, graffitipanelen met florale motieven, diamantkoppen. Diverse muuropeningen, al dan niet met waterlijst of fronton. Uiterst rechts rondboogdeur in neobarokke natuurstenen omlijsting voorafgegaan door steektrap met bordes en ijzeren leuning. Opgefrist in 1982.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Terhagen, dossier 2.

Auteurs: Plomteux, Greet