Brandweerkazerne

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brandweerkazerne

Beschrijving

Brandweerkazerne, sedert 1951 in de Dageraadstraat gevestigd, waarvoor de stad Mechelen in 1946 de voormalige meubelfabriek "La Ligna" had opgekocht; deze werd in 1927, naar ontwerp van architect C. Van den Bergh, gebouwd. In 1981 werden vernieuwings- en vergrotingswerken uitgevoerd mits behoud van het bestaande betonnen skelet.

• PROVINCIAAL ARCHIEF ANTWERPEN, Gebouwen, Mechelen, Algemeen, 3/1.
  • STADSARCHIEF MECHELEN, Modern Archief, 1927, nr. 273.
  • De Mechelse brandweerkazerne vroeger en nu. Historiek van brandbestrijding en brandweerkorps te Mechelen sinds de 13de eeuw tot op heden. Brochure uitgegeven door het Mechels stadsbestuur bij gelegenheid van de inhuldiging der nieuwe lokalen van het brandweerkorps 12 juni 1982, Mechelen, 1982.

Auteurs: Plomteux, Greet