Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

Beschrijving

Inplanting in beboomd plantsoen met kastanjes en linden. Georiënteerde kapel daterend uit de 16de eeuw. Schip van één travee, breder en hoger koor van een rechte travee en een driezijdige sluiting; leien zadeldak met dakruiter, gerestaureerd in 1967 naar ontwerp van architect Rob Roeyers.

Witgeschilderde bakstenen gevels op gepikte plint, overhoekse baksteenfries onder de dakgoot, puntgevels van koor en westgevel met vlechtingen. Koor geritmeerd door versneden steunberen. Westgevel met hoekstenen en korfboogdeur in een beschilderde natuurstenen geprofileerde omlijsting waarboven boognis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten; hogerop ovaal venster in rechthoekige stenen omlijsting; ijzeren tracering met initialen S.R.A.M.

Voorts korfboogvensters in geprofileerde omlijsting; ruitvormige tracering; Aan zij- en koorgevels: gepolychromeerde basreliëfs met voorstelling van de zeven smarten. Bepleisterd en beschilderd interieur met tongewelf. Barokaltaar.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kapellen, Schelle, Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën.
  • S.N., Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten of Laarkapel, s.l., s.d.