erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door Jos Chabot

bouwkundig element
ID: 1410   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1410

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rijhuis van drie traveeën, twee bouwlagen met keldergarage en plat dak, in nieuwe zakelijkheid van 1934, gesigneerd architect J. Chabot. Kenmerkend zijn de verspringende en afgeronde volumes die duidelijk de onderscheiden functies van de achterliggende vertrekken onderlijnen; gele bakstenen lijstgevels met sterke horizontale accenten zoals de verdiepte lintvoegen en de met groene mozaïeksteentjes beklede lateien, luifels, balkonrand en daklijsten; de balkvormig verhoogde deurtravee met hoekvenster brengt een verticale doorbreking. Rechthoekige muuropeningen en patrijspoorten, overwegend met origineel schrijnwerk (hout en metaal) en sober gebruik van gekleurd glas in lood; gebogen ramen in de linkertravee.

Het plan van de begane grond vertoont in de linkertravee achtereenvolgens een fumoir, eetplaats en wintertuin, in de middelste een ruim verlichte hal en trapzaal en rechts boven de garage, een woonkamer en pompplaats.

  • KADASTER ANTWERPEN, Mutatieregisters Mechelen, schetsen, 1934/12.
  • STADSARCHIEF MECHELEN, Modern Archief, 1934, nr. 400.

Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Plomteux, Greet
Datum  : 1995


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis ontworpen door Jos Chabot [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1410 (Geraadpleegd op 24-05-2019)