erfgoedobject

Woonstalhuis

bouwkundig element
ID
14106
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14106

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonstalhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig woonstalhuis, heden woning op omhaagd en beboomd domein. Rechthoekig gebouw van één bouwlaag onder overkragend zadeldak (nok loodrecht op de straat, riet, nok voorzien van pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?) met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw (?) en verbouwingen in de loop van de 20ste eeuw.

Baksteenbouw met banden van natuursteen. Oostelijke zijgevel kruiskozijnen en rechthoekige vensters in omlijsting van natuursteen met sluitsteen; noordelijke voorgevel met beluikte rechthoekige vensters. Rechthoekige deuren in omlijsting van natuursteen met sluitsteen, ronde bovenlichten.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Wylleman, Linda
Datum  :

Aanvullende informatie

Onderzoek van medewerkers van de heemkundige kring Scilla uit Schilde heeft uitgewezen dat er naamsverwarring is ontstaan bij 2 hoeven die vlak bij elkaar staan aan de huidige Bellevuedreef te Schilde.

Uit onderzoek is gebleken dat het pand op nummer 44 (Schomhoeve, op sommige kaarten aangeduid als Schoemhoeve) de oorspronkelijke Groote Hoeve is die bij het domein van Hof Ten Broecke hoorde. En merendeels eigendom was van de familie van de Werve. Ook de eigenaar Van Varick was verwant aan de familie van de Werve. Deze hoeve stond in voor de landbouwactiviteiten van het hof.

Auteurs : Dalle, Xavier, Oorts, François
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woonstalhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14106 (Geraadpleegd op )