erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
14114
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14114

Juridische gevolgen

Beschrijving

Tot woningen verbouwde hoeve met losstaande bestanddelen met kern uit de 18de eeuw (?). Verbouwd woonstalhuis (nummer 14) (nok loodrecht op de straat), tot twee woningen (nummers 10-12) verbouwde langsschuur (nok loodrecht op de straat) aan zuidzijde en bakhuisje (nok parallel aan de straat) aan westzijde.

Langsschuur in het vierde kwart van de 19de eeuw (?) aan oostzijde voorzien van een woonhuis (nok parallel aan de straat) en flankerend wagenhuis (nok parallel aan de straat). In het tweede kwart van de 20ste eeuw (?) uitgebreid aan zuidzijde. Oostelijke voorgevel woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) aan linker zijde aanleunende vleugel van één travee en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) en aan rechterzijde aanleunend wagenhuis (?) van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen).

Verankerde en gecementeerde baksteenbouw op gepikte plint. Onderkelderde vierde travee met rechthoekige kelderopening en rechthoekig opkamervenster. Beluikte, en deels getraliede, rechthoekige vensters met houten lateien. Rechthoekige deur met getralied bovenlicht en houten luifel. Wagenhuis met rondboogpoort. Haaks voormalig schuurgedeelte onder hoog afgewolfd dak (mechanische pannen). Gecementeerde en beschilderde baksteenbouw op gepikte plint. Voornamelijk aan zuidgevel in het tweede kwart van de 20ste eeuw gewijzigd en voorzien van rechthoekige muuropeningen.

Rechthoekig bakhuis onder zadeldak (mechanische pannen). Verankerde, gecementeerde en beschilderde baksteenbouw. Rechthoekig getralied venstertje, oculus in top en rondboogdeur.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14114 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.