erfgoedobject

Fort van 's Gravenwezel

bouwkundig element
ID
14121
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14121

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fort van 's Gravenwezel
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Antitankgracht
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Antitankgracht
  Deze bescherming was geldig van tot

Beschrijving

Fort uitgevoerd ter vervollediging van de hoofdverdedigingslinie van de stad en voorzien bij wet van 30 maart 1906. De bedoeling was de stad Antwerpen te beveiligen tegen een artilleriebombardement. In 1939 ingeschakeld in de anti-tankgracht en gedeklasseerd bij Regentsbesluit van 2 april 1947.

Fort van tweede orde voorzien van aangehechte reverscaponnières. Omwaterde trapezoïdale constructie van ongewapend beton, met uitzondering van keelpoterne en aan weerszijden gelegen bomvrije lokalen, oorspronkelijk geheel bedekt met aarde. Heden grotendeels gesloopt en gebied voorzien van weekendverblijven. Enkel keelpoterne en noordelijke bomvrije lokalen bleven bewaard. Betonnen vlakke brug en ophaalbrug leiden naar de uitspringende en vlak afgedekte keel met centrale rondboogvormige doorgang. Geblokte hoeken en doorgang in geblokt risaliet. Fries met opschrift: "Fort de 's Gravenwezel 1909-1912".

 • HAVERMANS R., Militaire werken in Polder en Kempen benoorden Antwerpen (Calmpthoutania. Orgaan van de oudheidkundige kring van Kalmthout, jaargang XXIII, 1971, nummers 1-2, p. 1-45).
 • HELLEPUTTE B., Oorlogsgeschiedenis van Schilde en omgeving. Ten tijde... van de Ulanen (Scilla. Tijdschrift van de Heemkundige kring van Schilde, jaargang VIII, 1975, 64-79).

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Antitankgracht tussen fort Stabroek en fort Oelegem

 • Is deel van
  Schilde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fort van 's Gravenwezel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14121 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.