is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fort van 's Gravenwezel
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Antitankgracht
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fort van 's Gravenwezel
Deze vaststelling was geldig van tot
is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Antitankgracht
Deze bescherming was geldig van tot
Fort uitgevoerd ter vervollediging van de hoofdverdedigingslinie van de stad en voorzien bij wet van 30 maart 1906. De bedoeling was de stad Antwerpen te beveiligen tegen een artilleriebombardement. In 1939 ingeschakeld in de anti-tankgracht en gedeklasseerd bij Regentsbesluit van 2 april 1947.
Fort van tweede orde voorzien van aangehechte reverscaponnières. Omwaterde trapezoïdale constructie van ongewapend beton, met uitzondering van keelpoterne en aan weerszijden gelegen bomvrije lokalen, oorspronkelijk geheel bedekt met aarde. Heden grotendeels gesloopt en gebied voorzien van weekendverblijven. Enkel keelpoterne en noordelijke bomvrije lokalen bleven bewaard. Betonnen vlakke brug en ophaalbrug leiden naar de uitspringende en vlak afgedekte keel met centrale rondboogvormige doorgang. Geblokte hoeken en doorgang in geblokt risaliet. Fries met opschrift: "Fort de 's Gravenwezel 1909-1912".
Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)