Landhuis Diegemhof

Beschrijving

Landhuis gelegen binnen omgracht en omhaagd, beboomd domein met vijver aan zuidzijde. Ten zuiden van het zogenaamd Puttenhof. Rechthoekig landhuis uit het eerste kwart van de 19de eeuw (nok parallel aan de straat) in het noordwesten van het domein en rechthoekig koetshuis uit de 19de eeuw (nok loodrecht op de straat) aan noordzijde. Oorspronkelijk schans en hoeve van de familie Diedeghem. Reeds vermeld in 1312 en had in 1414 nog laten en laathof. In de loop van de 15de eeuw in bezit van de familie de Coninck. In 1679 nog vermeld als hoeve met "huysinghe, schuringhe ende stallinghe...". Vanaf 1742 komt het regelmatig voor als hof van plaisantie.

Domein toegankelijk via gecementeerde bakstenen boogbrug en poort met beschilderde geblokte pijlers onder dekplaat, waartussen smeedijzeren hek. Poort inmiddels vervangen door eenvoudige bakstenen pijlers.

Axiaal gelegen rechthoekig landhuis van vijf (oost- en westgevels) en één travee en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen) met nieuw rechthoekig dakvenster bij oostgevel, jaartal 1808 op puilijst. Oorspronkelijk bepleisterd bakstenen gebouw met gecementeerd souterrain waarin getraliede rechthoekige keldervensters met arduinen dorpels. Gevelgeleding door middel van kordonlijsten. Deels beluikte rechthoekige vensters in vlakke arduinen omlijsting bij eerste bouwlaag, bij tweede bouwlaag met arduinen dorpels. Rechthoekige deur met bovenlicht ten oosten, in geriemde omlijsting van arduin; steektrap met geprofileerde wel.

Koetshuis van één bouwlaag onder schilddak (Vlaamse pannen); ten oosten flankerende lagere stalling onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerd en gekalkt bakstenen gebouw op gepikte plint. Zuidgevel met twee rondboogpoorten en enkele rechthoekige deuren; noordgevel met rechthoekige muuropeningen.

• BOUSSE A., Geschiedenis van Schilde, Schilde, s.d. [1983], 97, 562.

Auteurs: Wylleman, Linda