Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Hoeve (nok parallel aan de straat) uit de 17de of de 18de eeuw; omhaagd domein met boomgaard aan westzijde. Rechthoekig gebouw met noordelijke voorgevel van negen traveeën - heden acht traveeën - (laatste stallingtravee kort voor 1980 gesloopt) en één bouwlaag onder oorspronkelijk schilddak (Vlaamse pannen). Door sloping travee herleid tot afgewolfd dak.

Deels verankerd en grotendeels gekalkt bakstenen gebouw op gepikte plint. Versteende vakwerkbouw zie muurplaat en bewaarde stijlen en regels bij oostelijk stalling- en schuurgedeelte. Rechthoekige beluikte vensters met houten beschilderde dorpels. Eerste twee traveeën woonhuis met sporen van gedichte kruiskozijnen (?) namelijk tweeledige strekse boog met hoek- en sluitstenen, en stroomlaag. Rondboogdeur met imposten en sluitsteen van baksteen, onder rond bovenlicht.

Stalling- en schuurgedeelte met rechthoekig zolderluik, deuren en poort met houten lateien. Zuidelijke achtergevel met enkele kleine rechthoekige venstertjes en deuren met houten dorpels. Aan oostgevel twee aangebouwde toiletten onder aanleunende lessenaarsdaken (Vlaamse pannen).

Auteurs: Wylleman, Linda

Aanvullende informatie

Achter het gebouw ligt nog een deel van het erf, van de straat gescheiden door een beukenhaag. In deze tuin bevindt zich een waterput met wip. Rechts van de langgestrekte hoeve was vóór het moment van bescherming (1982) een boomgaard gelegen, die echter verkaveld werd.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000594, Hoeve met omgeving (BRENDERS F., 1982).