Hoeve Spreeuwenborg

Beschrijving

Hoeve oorspronkelijk met losstaande bestanddelen, heden met bewaard woonstalhuis (nok loodrecht op de straat) gelegen binnen beboomd domein. Reeds vermeld in de 15de eeuw. In de 16de eeuw werd bij de hoeve het speelhof Spreeuwenborg opgetrokken. Kwam in 1549 in bezit van het laathof ten Broecke. Lag oorspronkelijk aan de voetweg van Schilde naar Zandhoven die circa 1911 werd verlegd.

Rechthoekig gebouw met zuidelijke voorgevel van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) met klimmende dakkapel, uit de tweede helft van de 18de eeuw (?) vermoedelijk voorzien van een aantal nieuwe muuropeningen in de 19de en de 20ste eeuw.

Verankerd bakstenen gebouw op gecementeerde plint. Zijgevels met muurvlechtingen. Onderkelderde noordwestzijde woonhuis met opkamervenster bij noord- en westgevels. Beluikte en getraliede kruiskozijnen van beschilderde natuursteen met hoekblokken, arduinen dorpels en tweeledige ontlastingsbogen. Rechthoekige deur met steekboogvormig bovenlicht. Stalling, heden ingericht als woning, met rondboogvenstertjes, -deur en -poort met gewitte boogomlijsting. Poort verhoogd met rondboogluik in getrapte gevel. Noordgevel met rondboog- en rechthoekige muuropeningen.

Auteurs: Wylleman, Linda