Bellemondhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bellemondhoeve

Beschrijving

Oorspronkelijk hoeve met losse bestanddelen, uit de 18de eeuw (?). Woonstalhuis (nok parallel aan de straat) en langsschuur (nok parallel aan de straat) aan noordzijde. Gelegen in beboomd domein afgesloten met rododendrons.

Reeds in het tweede kwart van de 17de eeuw vermeld, circa 1950 naar ontwerp van Marc de Vooght verbouwd tot woning met onder meer aanbreng dakvensters, inrichten stalgedeelte, nieuwe muuropeningen en zo meer.

Woonstalhuis met noordelijke voorgevel van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) met circa 1950 aangebrachte rechthoekige dakvensters met trapgevels. Verankerde en begroeide baksteenbouw op gecementeerde plint. Tweede travee onderkelderd met opkamervenster (bolkozijn). Vernieuwde en nieuwe rechthoekige vensters, bol- en kruiskozijnen. Eveneens vernieuwde rechthoekige deuren; voordeur met rechthoekig bovenlicht en oorspronkelijke staldeur met sluitsteen onder vierkant bovenlicht. Omlijstingen van zandsteen met negblokken. Westelijke zijgevel met sporen van muurvlechtingen.

Langsschuur onder schilddak (Vlaamse pannen). Versteende vakwerkbouw met gedeeltelijk behoud van de stijlen; bewaard gebint.

• VENSTERMANS J., 1874-1954 Tachtig jaar beroepsorganisatie van het bouwbedrijf te Antwerpen, Antwerpen, 1954.

Auteurs: Wylleman, Linda