Gemeente Schilde
Deelgemeente 's Gravenwezel

• Actualisatie Schilde (actualisaties: 22-08-2007 - 22-08-2007).
  • Adrescontrole Schilde (adrescontroles: 26-10-2007 - 26-10-2007).
  • Inventarisatie Schilde (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dorpswoning

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Catharina en omgeving

Beschrijving

Alleenstaande dorpswoning gelegen rechts van de kerk; mogelijk uit de 18de eeuw en vermoedelijk verbouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw (?) en de 20ste eeuw. Voormalige kosterswoning, tot 1878 eveneens gebruikt als gemeenteschool. Vermoedelijk in het vierde kwart van de 19de eeuw bepleisterd en voorzien van nieuwe muuropeningen zie aantal sporen van gedichte muuropeningen.

Noordelijke voorgevel van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (leien). Ontpleisterde baksteenbouw op gecementeerde plint. Kordonlijst en rechthoekige stucpanelen onder kroonlijst. Beluikte rechthoekige vensters met lekdrempels en beschilderde houten lateien. Rechthoekige deur in bepleisterde en beschilderde omlijsting. Steekboogpoort bij tweede travee. Bewaard houtwerk.

• BREUGELMANS H. & ZUSTER BERCHMANS, 100 jaar parochiekerk 1878-1978, 150 jaar klooster 1828-1978, Heemkring De Drie Rozen v.z.w., 1978, 61-64.

Auteurs: Wylleman, Linda