Rusthuis Sint-Lodewijk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rusthuis Sint-Lodewijk

Beschrijving

"Rusthus Sint-Lodewijk", zie beschilderd opschrift op geschilderde fries bij borstwering. Achterin gelegen oorspronkelijk alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien) met drie steekboogvormige dakvensters, jaartal 1782 bij kroonlijst deur. Sinds 1928 ingericht als rusthuis.

Verankerde baksteenbouw met lagere tweede bouwlaag Beluikte rechthoekige vensters in vlakke omlijsting van hardsteen, strekse ontlastingsboog; kordonvormende onderdorpels bij tweede bouwlaag. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting van hardsteen met sluitsteen en kroonlijst; steektrap met geprofileerde wel. 19de-eeuwse (?) aanbouwsels onder lessenaarsdaken tegen de zijgevels. Nieuwe vleugels aan noordzijde. Kapel van circa 1950 aan westzijde.

Auteurs: Wylleman, Linda