Schranshoeve

Beschrijving

Oorspronkelijk woonstalhuis (nok parallel aan de straat) binnen omheind terrein met aantal 20ste-eeuwse bijgebouwen aan zuid- en oostzijde.

Reeds vermeld in 1689. Eertijds bestaande uit twee hoeven met gemeenschappelijke schuur, waarvan een gesloopt werd circa 1937. De omgrachting werd gedicht vanaf 1927. Inmiddels hersteld en ingericht tot woning naar ontwerp van P. Van der Perre en C. Verhaegen. Openbare aanbesteding op 27 april 1981 en werken gestart op 23 februari 1982.

Rechthoekig gebouw met noordelijke voorgevel van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen; oorspronkelijk afgewolfd zie bouwnaad westgevel), uit de tweede helft van de 18de eeuw (?). Verankerde baksteenbouw. Onderkelderde noordwestelijke en zuidwestelijke zijden woonhuis met kelderopeningen bij noord- en westgevels met dorpels van natuursteen en hoekblokken.

Woonhuis verder voorzien van getraliede en beluikte kruis- en kloosterkozijnen van natuursteen, strekse ontlastingsbogen. Kruiskozijnen met doorgetrokken middenstijl namelijk sluitsteenvormend tussen de tweeledige ontlastingsboog. Rechthoekige deur met natuurstenen latei en strekse ontlastingsboog. Westgevel voorzien van rechthoekige zolderluiken met negblokken en dorpels van natuursteen.

Stalgedeelte van vier traveeën met rechthoekige stalvensters met houten lateien; rechthoekige deur met natuurstenen latei en strekse ontlastingsboog, waarboven rechthoekig zolderluik onder zadeldak. Centrale rechthoekige poort met hoekblokken en sluitsteen.

• GHYS F., De schans, in De Drie Rozen, jaargang XI, nr. 2, april 1977, 35-38; jaargang XI, nr. 3, juli 1977, 63-77; jaargang XI, nr. 4, oktober 1977, 88-90.
  • GHYS F., Zo was het vroeger..., in De Drie Rozen, jaargang II, nr. 4, oktober 1968, 95-97.

Auteurs: Wylleman, Linda

Aanvullende informatie

Het steenhouwersmerk op de blauwe hardsteen van de deuropening van het woongedeelte wijst op een vervaardiging in de 17de eeuw, wellicht in de tweede helft. Gelijkaardige steenhouwersmerken zijn aangetroffen in de historische stadskern van Antwerpen. Het merk verwijst mogelijk naar de familie du Fontenil.

De datering van het woonstalhuis moet mogelijk worden gecorrigeerd van de tweede helft van de 18de naar de tweede helft van de 17de eeuw. De bewaarde spanten van de dakkap kunnen ook nog uit die tijd dateren.

• VAN BELLE J.L. 1994: Signes lapidaires. Nouveau dictionnaire. Belgique et nord de la France, Louvain-la-Neuve, merken 1211, 1213, 1214, 1215.