Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Hoeve met kern uit de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw, verbouwd in de tweede helft van de 19de eeuw (?) en tijdens de 20ste eeuw. Gelegen op uiteinde dorpskern met omhaagd erf en landbouwronden aan zuidzijde. Gebouw (nok loodrecht op straat) met van links naar rechts langsschuur, stallingen en woonhuis; kleine stalling (nok loodrecht op de straat) uit het eerste kwart van de 20ste eeuw aan oostzijde en bakhuis (nok parallel aan de straat) uit het vierde kwart van de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw aan noordwestelijke zijde.

Woonhuis met oostgevel van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder mank zadeldak (mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw met gekalkte oostgevel, beschilderde plint. In 19de- en 20ste eeuw vernieuwde noord- en westgevels. Beluikte rechthoekige vensters met houten beschilderde lateien en lekdrempels, vierkant zolderluik onder daklijst; ramen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gedrukte rondboogdeur met kwartrond geprofileerde bakstenen imposten en sluitsteen.

Overige noord- en westgevels met rechthoekige vensters en deuren, houten lateien; uilengaten in noordgevel. In het verlengde, aan oostzijde sterk uitspringende bakstenen stallingen en langsschuurtje onder zadeldak (mechanische pannen). Vernieuwde oostgevel schuur met betonnen stijlen en muurplaat. Vernieuwde rechthoekige muuropeningen met arduinen en gietijzeren dorpels. Recent aanbouwsel ten westen onder lessenaarsdak (golfplaten).

Rechthoekige bakstenen stalling onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen met houten lateien. Aanbouwsel onder lessenaarsdak (golfplaten) aan noordgevel; en een onder zadeldak (golfplaten) aan zuidgevel. Verankerd rechthoekig bakstenen bakhuis (?) onder zadeldak (Vlaamse pannen) met aandaken. Rechthoekige vernieuwde vensters en gedrukte rondboogdeur met gekalkte rand. Aandaken met muurvlechtingen.

Auteurs: Wylleman, Linda