erfgoedobject

Schans Smoutakker

bouwkundig element
ID
14209
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14209

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schans Smoutakker
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Antitankgracht
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Ruïne van de schans opgericht na 1908; gelegen ten noorden van de straat in landbouwgebied met voornamelijk weiland. Uitgevoerd ter vervollediging van de hoofdverdedigingslinie van de stad en voorzien bij wet van 30 maart 1906. De bedoeling was de stad Antwerpen te beveiligen tegen een artilleriebombardement.

In 1914 werd bevel gegeven tot opblazen van de schans bij terugtocht van het Belgische leger. In 1939 opnieuw ingeschakeld in de verdedigingslinie door het aanleggen van de antitankgracht. De baksteenbouw op gecementeerde en eliptische constructie, met uitzondering van de keelzijde bedekt met aarde en gelegen tussen de foren van Stabroek (westen) en Ertbrand (oosten).

 • HAVERMANS R., Militaire werken in Polder en Kempen benoorden Antwerpen, in calmpthoutania. Orgaan van de oudheidkundige kring van Kalmthout, jg. XXIII, 1971, nrs. 1-2, p. 1-45.

Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs :  Wylleman, Linda
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Antitankgracht tussen fort Stabroek en fort Oelegem

 • Is deel van
  Hoogeind

 • Omvat
  Duitse bunker

 • Omvat
  Duitse bunker


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Schans Smoutakker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14209 (Geraadpleegd op )