Pastorie Sint-Catharinaparochie

Beschrijving

Dubbelhuis met tuin aan oostzijde, reikend tot aan Kleine Molenweg. Gelegen tegenover het koor van de Sint-Catharinakerk. Opgebouwd in 1788 zie deurlatei en rechthoekige arduinen gedenksteen op linker hoek plint met vermelding "P.G.M. R PAS: 1788".

Naar ontwerp van Louis Gife vergroot met twee rechtertraveeën aan zuidoostzijde in 1902-1903. Lichte herstellingen en onderhoudswerken in 1951 naar ontwerp van Albert Van den Bergh. Lijstgevel van zeven traveeën oorspronkelijk vijf en twee bouwlagen onder schilddak (leien).

Gecementeerde baksteenbouw met gekorniste fries onder kroonlijst. Rechthoekige, vernieuwde vensters in vlakke omlijsting van arduin. Rechthoekige deur met bovenlicht in arduinen omlijsting met kroonlijst en gecanneleerde consoles - steenmerken S V - steektrap met geprofileerde wel.

Bepleisterde achtergevel; bakstenen risaliet van één travee onder zadeldak (leien) uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met rondboognissen waarin oculi, rondboogvenster en -deur.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Stabroek, St.-Catharina, doss. 2, 4, 5.

Auteurs: Wylleman, Linda