erfgoedobject

Hof van Geerdegem

bouwkundig element
ID
1422
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1422

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof van Geerdegem
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

"Hof van Geerdegem", gelegen in omhaagde tuin. Voormalige hoeve, vermoedelijk gebruikt als buitengoed van de Latijnse oratorenschool, in 1673 bij testament van Marguerite de Vendeville aan de orde geschonken en in 1797 als zwart goed verkocht (zie aanpalende "Zwartkloosterstraat"). Aangepast en gerestaureerd, heden uitsluitend met woonfunctie. Langgestrekt complex met deels onderkelderd woonhuisgedeelte van vier en twee traveeën en één tot twee bouwlagen, aansluitende bijgebouwen, voorheen wellicht stal- en schuurgedeelte van zes traveeën en één bouwlaag, zadeldaken (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen).

Woonhuisgedeelte, vermoedelijk opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw, met lijst- en zijpuntgevels van bak- en zandsteen met onder meer speklagen en vlechtingen, (grotendeels vernieuwde) kruis-, bol- en kloosterkozijnen, korf- en rondboogvenstertjes. 17de-eeuwse keldergewelven en dakgebinte. Aangepaste bakstenen bijgebouwen met sporadisch aanwezige zandsteenblokken.

  • Informatie verstrekt door eigenaar en P. De Greef.

Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  : 1995


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hof van Geerdegem [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1422 (Geraadpleegd op 06-03-2021)