Hof van Geerdegem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof van Geerdegem

Beschrijving

"Hof van Geerdegem", gelegen in omhaagde tuin. Voormalige hoeve, vermoedelijk gebruikt als buitengoed van de Latijnse oratorenschool, in 1673 bij testament van Marguerite de Vendeville aan de orde geschonken en in 1797 als zwart goed verkocht (zie aanpalende "Zwartkloosterstraat"). Aangepast en gerestaureerd, heden uitsluitend met woonfunctie. Langgestrekt complex met deels onderkelderd woonhuisgedeelte van vier en twee traveeën en één tot twee bouwlagen, aansluitende bijgebouwen, voorheen wellicht stal- en schuurgedeelte van zes traveeën en één bouwlaag, zadeldaken (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen).

Woonhuisgedeelte, vermoedelijk opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw, met lijst- en zijpuntgevels van bak- en zandsteen met onder meer speklagen en vlechtingen, (grotendeels vernieuwde) kruis-, bol- en kloosterkozijnen, korf- en rondboogvenstertjes. 17de-eeuwse keldergewelven en dakgebinte. Aangepaste bakstenen bijgebouwen met sporadisch aanwezige zandsteenblokken.

• Informatie verstrekt door eigenaar en P. De Greef.

Auteurs: Plomteux, Greet