Conservenfabriek Picolo

Beschrijving

Eertijds "Fabrique de conserves Mertens-Van de Poel S.A.". In 1905 werd de activiteit in de landbouwstokerij stopgezet en begonnen Victor en Edouard Van de Poel in deze gebouwen een conservenfabriekje. In werking gesteld in 1906 waarbij een stoommachine zorgde voor de energievoorziening. In 1922, 1924 en 1943 werden nog stoomketels geplaatst. Energievoorziening verzorgd door armgasmotoren in 1936, door semi-dieselmotor in 1937 en mazout in 1947. Gemoderniseerd in 1943 door plaatsen groentendroogmachines en electromotoren. De fabriek werd in 1952 uitgebreid met een automatische autoklaaf en afkoeler.

• Provinciaal Archief Antwerpen, VI, Stabroek, dossier 29, 34/1941, 35/1943, 39/1952.
  • GEERTS G., Nijverheid te Stabroek, in Zoeklichtjes op Stabroek, Heemkundige kring van de Antwerpse Polder v.z.w., 1976, p. 2426.

Auteurs: Wylleman, Linda