Beschrijving

Recent tot woning verbouwde hoeve uit de 18de eeuw of de eerste helft van de 19de eeuw (?) en het vierde kwart van de 19de eeuw. Gelegen aan het einde van de dorpskern binnen groot omhaagd en met gras begroeid domein; beboomd erf te bereiken via aardeweg.

Voormalig woonstalhuis (nok parallel aan de straat) uit de 18de eeuw of de eerste helft van de 19de eeuw verbouwd circa 1978 naar ontwerp van Stany Dietvors; langsschuur (nok loodrecht op de straat) van 1897 aan zuidzijde; voormalige landbouwstokerij (nok loodrecht op de straat) van circa 1899 aan oostzijde. Deze laatste werd naar ontwerp van J. Bernard opgericht kort na september 1898; goedkeuring tot oprichting afgeleverd door de bestendige deputatie op 2 september 1898.

Noordgevel van het woonhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen). Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw. Eerste twee traveeën en twee middentraveeën van zuidgevel onderkelderd, waarboven opkamers. Beluikte steekboogvensters in vlakke omlijsting van arduin; ramen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Schouderboogdeur met steekboogvormig getralied bovenlicht, in vlakke omlijsting van arduin met kwarthol geprofileerd beloop.

In zuidelijke erfgevel, rechthoekige beluikte vensters met houten latei; nieuw rechthoekige dakvenster onder zadeldak en korfboogdeuren, één met ovaal bovenlicht. In het verlengde, breder uitgebouwde stallingen, heden totaal verbouwd tot woonruimte, onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen).

Bakstenen langsschuur onder zadeldak (mechanische pannen); oostelijke en westelijke aanbouwsels onder lessenaarsdaken (golfplaten), van 1897 zie arduinen gedenksteen bij noordgevel met opschrift "E.V.H. 1897". Heden gesloopt met behoud van enkele muurgedeelten. Voormalige landbouwstokerij namelijk rechthoekig gebouw bestaande uit twee vleugels van respectievelijk drie traveeën en één bouwlaag en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen). Baksteenbouw. Rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling, lekdrempels; rondboog- en steekboogpoorten; bandvormende strek van gesinterde baksteen. Nieuwere rechthoekige deuren met houten latei. De oorspronkelijke apparatuur alsook de schouw verdwenen inmiddels

• Provinciaal Archief Antwerpen, VI, Stabroek, dossier 7/1898.

Auteurs: Wylleman, Linda