Woonstalhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonstalhuis

Beschrijving

Woonstalhuis (nok evenwijdig aan straat) uit het vierde kwart van de 18de eeuw of de eerste helft van de 19de eeuw (?). Bereikbaar via gekasseide weg en ingeplant in domein met grasperken aan noord- en zuidzijden. Domein afgesloten door struiken, bomen en draadafsluiting. Overblijfsel van hoeve met losstaande bestanddelen, waarvan de schuur werd gesloopt. Woonstalhuis van acht traveeën; woonhuisgedeelte van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (riet, gedeeltelijk Vlaamse pannen bij lager reikende noordgevel).

Verankerde baksteenbouw, grotendeels gekalkt en op gepikte plint. Beluikte rechthoekige vensters met lekdrempels, rechthoekige deur met bovenlicht; houten lateien. Oostelijke zijgevel met gekalkt afweerkruis. Aanpalende, iets lager opgetrokken bakstenen stalling onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen met houten lateien.

Auteurs: Wylleman, Linda