Stampehoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stampehoeve

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, geplaveid erf en moestuin aan zuidzijde. Domein licht opgehoogd en afgepaald. Woonhuis (nok loodrecht op de straat), uit de eerste helft van de 19de eeuw (?); stalling (nok loodrecht op de straat), uit de eerste helft van de 19de eeuw (?) aan noordzijde; kleine stalling (nok loodrecht op de straat) met flankerend wagenhuis (nok parallel aan de straat), uit de tweede helft van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw (?) aan westzijde; bakhuisje (nok loodrecht op de straat), uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw (?) aan oostzijde.

Vanaf 1683 komt de hoeve voor in de Heilige Geestrekeningen, maar zonder specifieke benaming. In 1693 naar de eigenaar Stembor vermeld als "Stemborg(s)hoeve". Deze benaming evolueerde naar Steenborghse, Steenbroeksche, Stamborgsche hoeve om ten slotte op kadasterplan Popp (circa 1860) vermeld te staan als Stampehoeve.

Rechthoekig woonhuis met zuidgevel van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen); jaartal 1901 bij oostgevel verwijzend naar verbouwing. Verankerde baksteenbouw met bepleisterde en beschilderde zuidgevel, beschilderde noordgevel en beraapte west- en oostgevels. Onderkelderde eerste travee van noordgevel met opkamervenster. Rechthoekige getraliede en beluikte vensters met arduinen dorpels; rechthoekige deur met bovenlicht en arduinen latei. Bij de noordgevel voorzien van houten lateien. Zijpuntgevels met rechthoekige luikvensters onder halfrond bovenlicht met waaier. Recent aanbouwsel onder plat dak aan westgevel.

Rechthoekige verankerde bakstenen stalling onder wolfsdak (mechanische pannen). Rechthoekige vensters en deuren met arduinen dorpels; enkele halfronde venstertjes, en gedichte steekboogpoort. Verscheidene nieuwe stalvensters. Kleine rechthoekige beschilderde bakstenen stalling onder zadeldak (Vlaamse pannen); rechthoekige muuropeningen met houten lateien. Hiernaast, eertijds open, wagenhuis onder afgewolfd dak (golfplaten). Oostgevel met drie steekboogpoorten en rechthoekige deuren. Rechthoekig beschilderd bakstenen bakhuisje onder zadeldak (Vlaamse pannen); rechthoekige muuropeningen.

• BRESSELEERS F., Hoe kreeg de Stampehoeve te Hoevenen haar benaming?, in De Polder, 3 augustus 1969; 23 augustus 1970.

Auteurs: Wylleman, Linda