Kasteel Ertbrugge

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Wijnegem
Deelgemeente Wijnegem
Straat Ertbruggestraat
Locatie Ertbruggestraat 132, 136, Wijnegem (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Wijnegem (actualisaties: 23-08-2007 - 23-08-2007).
  • Adrescontrole Wijnegem (adrescontroles: 12-10-2007 - 12-10-2007).
  • Inventarisatie Wijnegem (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Ertbrugge, thans kindertehuis Immaculata

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Kasteel Ertbrugge met koetshuis
gelegen te Ertbruggestraat 132, Ertbruggestraat 136 (Wijnegem)

Deze bescherming is geldig sinds 07-03-1994.

Beschrijving

Kasteel, in mooi omwaterd park, gelegen in as van een lindendreef, nabij de grens met Deurne. Classicistisch kasteel op rechthoekig grondplan onder afgeknot schilddak (nok parallel aan de straat, leien) te dateren eind 18de eeuw - begin 19de eeuw.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels van negen traveeën, souterrain en twee bouwlagen met rechthoekige muuropeningen behouden houtwerk met grote roedeverdeling. Zuidelijke voorgevel met middenrisaliet bekroond met een attiek onder driehoekig fronton met topvaas; links en rechts dakkapellen. Begane grond met portiek gevormd door breed balkon op Dorische zuilen, balustrades tussen postamenten, steektrap van vier trappen. Eenvoudigere noordelijke achtergevel; middentravee bekroond met driehoekig fronton en gemarkeerd door bordes met balustrade.

Ten zuidwesten van het kasteel, bepleisterd en beschilderd koetshuis met aanpalende woonvertrekken. Gebogen oostelijke gevelwand van zeven traveeën afgelijnd door een verhoogd entablement en een gekorniste kroonlijst; pseudo-pilasterordonnantie en rondboogvormige koetspoorten in geriemde omlijsting met sluitsteen en imposten. Middentravee met hoge rondboogvormige doorgang in dito omlijsting. Westzijde met woonvertrekken ten noorden en ten zuiden van de doorgang. Ten noorden: bakstenen lijstgevel onder leien zadeldak, geprofileerde kroonlijst en steigergaten. Rechthoekige muuropeningen met behouden negblokken. Ten zuiden: beschilderde bakstenen lijstgevel onder zadeldak (mechanische pannen), bepleisterde daklijst; vernieuwde muuropeningen.

Tuinpaviljoen ten oosten van het kasteel.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1985

Relaties

maakt deel uit van Wijnegem

Wijnegem (Wijnegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.